Menu 02.01.2024 – 05.01.2024


Wtorek 02.01.2024

Kasza manna na mleku, kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, miód (pszenica, mleko)
Zupa kalafiorowa (seler,mleko)
Naleśniki z serem i dżemem (pszenica,jajka,mleko)
Kompot
Ciasteczko owsiane, soczek ze słomką (pszenica)

Środa 03.01.2024

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, herbata z cytrynką (pszenica,jajka,pomidor)
Krupniczek z koperkiem (seler)
Pulpeciki wieprzowe w sosie własnym, mix kasz, ogórek kiszony (pszenica,jajka)
Kompot
Budyń czekoladowy,biszkopciki (pszenica,mleko)

Czwartek 04.01.2024

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, wędlina, ser żółty, rzodkiewka, szczypiorek, kawa Anatol (pszenica, mleko)
Zupa pieczarkowa (seler,mleko)
Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty(pszenica,jajka)
Kompot
Owoc, wafel ryżowy (pszenica)

Piątek 05.01.2024

Płatki ryżowe na mleku, kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, dżem (pszenica, mleko)
Barszcz czerwony (seler,mleko)
Kluski śląskie cebulką, marchewka do chrupania (pszenica,jajka)
Kompot
Rogalik, herbatka owocowa (pszenica)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.