Menu 05.06.2023 – 09.06.2023


Poniedziałek 05.06.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, wędliną, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko)
Zupa jarzynowa (mleko, seler)
Spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym-bolognese (pszenica, seler, mleko)
Kompot
Kisiel owocowy, biszkopciki (pszenica, jaja)

Wtorek 06.06.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, jaja)
Rosół z makaronem
Podudzie z kurczaka z ryżem, mizeria (jaja, pszenica, mleko)
Kompot
Chrupki kukurydziane, owoc

Środa 07.06.2023

Kasza manna na mleku, kanapeczka z masłem, serem żółtym, chleb mieszany (mleko, pszenica, żyto)
Zupa ogórkowa (seler, pszenica, mleko)
Pulpecik z mięsa mielonego w sosie własnym, ziemniaki, sałata ze szczypiorkiem i śmietanką
Kompot
Drożdżówka, owoc

Czwartek 08.06.2023

Kanapeczka z masłem, polędwiczką z indyka, pomidor, chleb mieszany, herbatka z cytrynką (mleko, pszenica, żyto, pomidor)
Żurek z jajkiem (pszenica, mleko, jaja)
Kluski śląskie ze skwareczkami, surówka Colesław (jaja, pszenica)
Kompot
Budyń waniliowy, herbatniki pełnoziarniste (mleko, pszenica)

Piątek 09.06.2023

Bułeczka z masłem, miodem lub dżemem, kakao na mleku (pszenica, mleko)
Barszcz czerwony (mleko, seler)
Ryba w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej (pszenica, mleko, jaja, ryba)
Kompot
Płatki owsiane na mleku, chrupki kukurydziane (mleko)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.