Menu 01.06.2023 – 02.06.2023


Czwartek 01.06.2023

Paróweczki z drobiu ma gorąco, ketchup. Kanapeczka z masłem, chleb mieszany, herbata czarna (mleko, pszenica, żyto)
Zupa pomidorowa z makaronem (seler, pszenica, jaja)
Filecik z kurczaka w złocistej panierce, ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem (pszenica, mleko, jaja)
Kompot
Jogurt owocowy, biszkopty (jaja, pszenica, mleko)

Piątek 02.06.2023

Kanapeczki z bułeczki pszennej lub chleba mieszanego z masłem, dżemem lub miodem, kakao na mleku (pszenica, mleko)
Zupa porowa (mleko, seler)
Pierogi z serem i ziemniakami, skwareczki, śmietana 12% (pszenica, mleko, jaja)
Kompot
Budyń, ciastka owsiane

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.