Menu 12.06.2023 – 16.06.2023


Poniedziałek 12.06.2023

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i dżemem (mleko, pszenica)
Zupa wiosenna z koperkiem (seler, pszenica, mleko)
Makaron z serkiem białym i skwareczkami (pszenica, mleko, jaja)
Kompot
Jogurt owocowy, biszkopciki (jaja, pszenica, mleko)

Wtorek 13.06.2023

Kanapeczki z pieczywa mieszanego z masłem, szyneczka drobiowa, ser żółtym ogórek, pomidor, kawa Anatol na mleku (pszenica, mleko)
Żurek z jajkiem (mleko, seler, jaja)
Kotlecik mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane (pszenica, mleko, jaja)
Kompot
Sałatka owocowa, chrupki kukurydziane (pszenica)

Środa 14.06.2023

Paróweczki na gorąco, ketchup, pieczywo mieszane z masełkiem, herbata czarna (pszenica, żyto)
Zupa rosołowa z lanymi kluseczkami (seler, pszenica, jaja)
Kotleciki drobiowe słoneczka, ziemniaki, mizeria (pszenica, jaja)
Kompot
Rogalik z nadzieniem, kakao na mleku (pszenica, mleko)

Czwartek 15.06.2023

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, miodem i dżemem (mleko, pszenica)
Zupa shreka (brokułowa) (mleko, seler)
Kluski śląskie ze skwareczkami, surówka Colesław (jaja, pszenica)
Kompot
Kisiel owocowy, ciasteczka zbożowe (pszenica, żyto)

Piątek 16.06.2023

Pasta z twarożku z rzodkiewką, pieczywo mieszane z masłem, herbatka czarna z cytrynką (mleko, pszenica)
Barszcz czerwony zabielany śmietanką (mleko, seler)
Ryba w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (jaja, pszenica, ryba)
Kompot
Batonik twarożkowy, owoc (mleko, jaja)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.