Menu 15.05.2023 – 19.05.2023


Poniedziałek 15.05.2023

Kanapeczki z serkiem topionym, masłem, wędliną, pomidorem, chleb mieszany, herbatka owocowa (mleko, pszenica, żyto)
Zupa jarzynowa (mleko, pszenica, seler)
Spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym – bolognese, suróweczka z białej kapusty (pszenica, seler)
Kompot
Drożdżówka, owoc (pszenica)

Wtorek 16.05.2023

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem, dżemem, miodem (mleko, pszenica)
Kapuśniaczek (pszenica, seler)
Kasza jęczmienna, pulpecik w sosie pieczarkowym, suróweczka z marchewki (pszenica, jaja)
Kompot
Kasza manna na mleku, chrupki kukurydziane (mleko)

Środa 17.05.2023

Kanapeczki z masłem, kiełbasą krakowską, pomidorem, herbatka czarna (pszenica, żyto, mleko)
Barszcz czerwony (mleko, seler)
Kluski śląskie ze skwareczkami, suróweczka z czerwonej kapusty (pszenica, jaja)
Kompot
Płatki owsiane na mleku, chrupki kukurydziane (mleko)

Czwartek 18.05.2023

Paróweczka na gorąco, keczup, chleb mieszany, masło, herbatka owocowa (mleko, pszenica, żyto)
Zupa koperkowa (mleko, pszenica, seler)
Ryż, potrawka z kurczaka, suróweczka (mleko, pszenica)
Kompot
Kisiel owocowy, biszkopty (pszenica)

Piątek 19.05.2023

Pasta twarogowa z rzodkiewką, chleb mieszany, masło, kawa Anatol (mleko, pszenica, żyto)
Zupa meksykańska (mleko, pszenica, seler)
Ziemniaki, ryba, suróweczka z kiszonej kapusty (jaja, ryba)
Kompot
Jogurt owocowy swojej roboty, ciastka zbożowe (mleko)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.