Menu 29.05.2023 – 31.05.2023


Poniedziałek 29.05.2023

Kanapeczki z serkiem topionym, pomidorem, chleb mieszany, masło, herbatka owocowa (pszenica, żyto, mleko)
Zupa jarzynowa (pszenica, mleko, seler)
Kasza gryczana, gulasz mięsny, suróweczka z białej kapusty (pszenica, seler)
Kompot
Płatki owsiane na mleku, biszkopty (mleko, pszenica)

Wtorek 30.05.2023

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem, dżemem, miodem (mleko, pszenica)
Zupa pomidorowa z ryżem (mleko, pszenica, seler)
Ziemniaki, pulpecik w sosie pieczeniowym, sałata ze śmietaną (pszenica, mleko)
Kompot
Drożdżówka, owoc (pszenica)

Środa 31.05.2023

Kanapeczki z wędliną, jajkiem, szczypiorkiem, masło, chleba mieszany, herbata czarna (pszenica, masło jaja)
Zupa fasolowa (pszenica, seler)
Kluski śląskie ze skwareczkami, suróweczka z kiszonej kapusty (pszenica, jaja)
Kompot
Pizza, owoc

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.