Menu 08.05.2023 – 12.05.2023


Poniedziałek 08.05.2023

Kanapeczki z masłem, serem żółtym, szczypiorkiem, rzodkiewką, chleb mieszany, herbatka owocowa (mleko, pszenica, żyto)
Zupa pomidorowa z makaronem (pszenica, mleko, żyto)
Kasza gryczana, gulasz, suróweczka z białej kapusty (seler, pszenica)
Kompot
Drożdżówka, owoc (pszenica)

Wtorek 09.05.2023

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem, miodem, dżemem (mleko, pszenica)
Zupa ogórkowa (mleko, seler)
Ziemniaki, kotlet mielony, buraczki zasmażane (jaja, pszenica, mleko)
Kompot
Budyń, biszkopty (mleko, pszenica)

Środa 10.05.2023

Kanapeczki z masłem, kiełbasą krakowską, pomidorem, herbatka czarna (pszenica, żyto, mleko)
Barszcz czerwony (mleko, seler)
Kluski śląskie ze skwareczkami, suróweczka z czerwonej kapusty (pszenica, jaja)
Kompot
Płatki owsiane na mleku, chrupki kukurydziane (mleko)

Czwartek 11.05.2023

Kanapeczki z masłem, jajkiem, szczypiorkiem, chleb mieszany, kawa Anatol (jaja, mleko, pszenica)
Zupa rosołowa z zacierką (pszenica, jaja, seler)
Ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym z warzywami (pszenica, seler, mleko)
Kompot
Pizza (pszenica, jaja)

Piątek 12.05.2023

Pasta rybna, kanapeczka z masłem, chleb mieszany, herbatka owocowa (mleko, ryba)
Zupa fasolowa (seler, pszenica)
Makaron z serem białym, marchewka do chrupania (pszenica, mleko)
Kompot
Kisiel owocowy, pieczywo chrupkie (pszenica)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.