Menu 14.03.2022 – 18.03.2022


Poniedziałek 14.03.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa krem marchewkowy (seler, gluten, mleko)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Jogurt owocowy, chałka z masłem (gluten, mleko, jaja)

Wtorek 15.03.2022

Płatki ryżowe na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółtym, ogórkiem, kiełkami, herbata cytryną (gluten, mleko, jaja)
Zupa wiejska z lanymi kluskami (seler, gluten, jaja)
Filet z kurczaka, ziemniaki, marchewka z porem (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Przysmak Fiony, bułeczka z masłem (gluten, mleko, jaja)

Środa 16.03.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, pomidor, ketchup, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko)
Zupa ogórkowa (seler, gluten, mleko)
Naleśniki z serem z musem truskawkowym (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z zielonego groszku, pomidorem, szczypiorkiem, kakao (gluten, mleko)

Czwartek 17.03.2022

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem, twarożkiem naturalnym, dżemem, herbata z cytryną (gluten, mleko)
Zupa pieczarkowa (seler, gluten, mleko)
Gulasz z indyka, kluski śląskie, buraczki po żydowsku (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Ryż na mleku z jabłkami, kompot (gluten, mleko, jaja)

Piątek 18.03.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kiełkami, kakao naturalne na mleku, owoc (gluten, mleko)
Krupnik (seler, gluten)
Ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (gluten, jaja, ryba)
Kompot
Ciastko marchewkowe, mleko gotowane (gluten, mleko, jaja)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.