Menu 20.11.2023 – 24.11.2023


Poniedziałek 20.11.2023

Płatki ryżowe na mleku, kanapeczka z masłem, ser żółty, pomidor (pszenica, mleko, pomidor)
Krupniczek z koperkiem (seler)
Naleśniki z serem i dżemem polane śmietanką na słodko z cynamonem (pszenica, jajka, mleko)

Kompot

Bułeczka maślana, soczek ze słomką (pszenica, mleko)

Wtorek 21.11.2023

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, jajko gotowane, pasztecik drobiowy, ogórek, herbartka owocowa (pszenica, mleko)
Zupa brokułowa (seler, mleko)
Kotlecik mielony, ziemniaki, buraczki na zimno (pszenica, jajka)

Kompot

Biszkopciki, batonik twarożkowy (pszenica, mleko)

Środa 22.11.2023

Płatki owsiane na mleku, kanapeczka z masłem i dżemem (pszenica, mleko)
Zupa z grochu łupanego (seler)
Schab w sosie śmietanowo- cebulowym, mix kasz, ogórek kiszony (pszenica)

Kompot

Ciasteczko owsiane, owoc (pszenica)

Czwartek 23.11.2023

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, wędlina, ser żółty, papryka, herbata z cytrynką
Barszcz biały z jajkiem (seler, mleko)
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami (pszenica, jajka, mleko)

Kompot

Budyń śmietankowy, herbatniki (pszenica, mleko)

Piątek 24.11.2023

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, pastą rybną, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytrynką (pszenica, ryba)
Zupa ogórkowa (seler, mleko)
Pierogi z serem i skwareczkami, śmietana (pszenica, jajka, mleko)

Kompot

Rogalik z czekoladą, kakao (mleko, pszenica)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.