Menu 24.10.2022 – 28.10.2022


Poniedziałek 24.10.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, ( pszenica, żyto, mleko), owoc
Zupa krem z ciecierzycy (seler, pszenica, mleko),
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, surówka z białej kapusty z olejem, (pszenica),
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółty, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao naturalne na mleku (pszenica, żyto, mleko)

Wtorek 25.10.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko, jajka), owoc
Rosół z makaronem ( seler, pszenica, jajka),
Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na gorąco, (pszenica, jajka, mleko)
Kompot
Budyń waniliowy na mleku, herbatniki pełnoziarniste, ( pszenica, mleko, jajka, soja),

Środa 26.10.2022

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem, dżemem, ( owies, pszenica, mleko), owoc
Zupa ogórkowa ( seler, mleko, pszenica),
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, (pszenica, jajka, mleko)
Kompot
Kasza manna na mleku z sokiem malinowym, biszkopty ( pszenica, jajka, mleko)

Czwartek 27.10.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, pomidor, ketchup, herbata z cytryną, ( pszenica, żyto, mleko, seler) ,
Barszcz ukraiński, ( seler, pszenica, mleko),
Pierogi z serem z jogurtem naturalnym, marchewka do chrupania, (pszenica, mleko, jajko),
Kompot
Przysmak Fiony, bułeczka z masłem,( pszenica, mleko, jajka),

Piątek 28.10.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko),
Krupnik (seler, jęczmień),
Ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (pszenica, jaja, ryba)
Kompot
Ciasto ze śliwkami, mleko gotowane ( pszenica, mleko, jajka)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.