Menu 17.10.2022 – 21.10.2022


Poniedziałek 17.10.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, szynką, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, ( pszenica, żyto, mleko), owoc
Zupa jarzynowa (seler, pszenica, mleko),
Ryż zapiekany z jabłkami, bita śmietana, (mleko)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółty, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao naturalne na mleku (pszenica, żyto, mleko)

Wtorek 18.10.2022

Płatki ryżowe na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z zielnego groszku, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko),
Zupa wiejska z lanymi kluskami , (pszenica, jajka, seler),
Filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, (pszenica, jajka, mleko)
Kompot
Koktajl truskawkowo-bananowy, bułeczka z masłem, ( pszenica, mleko, jajka),

Środa 19.10.2022

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem i miodem, ( pszenica, mleko, jajka),
Zupa pieczarkowa (seler, pszenica, mleko),
Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, (pszenica, mleko, seler)
Kompot
Owsianka z bananami, podpłomyki bez cukru, ( owies, pszenica, mleko),

Czwartek 20.10.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z makreli wędzonej z jajkiem gotowanym, szczypiorkiem, ogórkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, jajka, ryba), owoc
Zupa krem z cukinii (seler, pszenica, mleko)
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym, marchewka z porem, (pszenica, jaja, mleko)
Kompot
Szarlotka, kakao (pszenica, mleko, jajka)

Piątek 21.10.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko)
Zupa fasolowa (seler, pszenica)
Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (pszenica, jaja, ryba)
Kompot
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, mleko gotowane (pszenica, mleko, jajka)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.