Menu 26.09.2022 – 30.09.2022


Poniedziałek 26.09.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, ( pszenica, żyto, mleko), owoc
Zupa krem z dyni (seler, pszenica, mleko)
Mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, (pszenica, jęczmień, mleko)
Kompot
Jogurt owocowy, chałka z masłem (pszenica, mleko, jaja)

Wtorek 27.09.2022

Zacierka na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z zielonego groszku, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, jajka, mleko)
Rosół z makaronem (seler, pszenica, jajka)
Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na gorąco, (pszenica, jajka, mleko)
Kompot
Racuchy z jabłkami, kakao naturalne na mleku, (pszenica, mleko, jajka)

Środa 28.09.2022

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem, dżemem, ( owies, pszenica, mleko), owoc
Zupa pieczarkowa, ( seler, pszenica, mleko)
Risotto z warzywami, sosem pomidorowym, (pszenica, mleko),)
Kompot
Budyń waniliowy na mleku, herbatniki pełnoziarniste, ( pszenica, mleko, jajka, soja)

Czwartek 29.09.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, pomidor, ketchup, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko, seler)
Barszcz czerwony ( seler, pszenica, mleko)
Kopytka z serem i boczkiem, marchewka z jabłkiem, (pszenica, jaja, mleko)
Kompot
Przysmak Fiony, babka łaciatka,( pszenica, mleko, jajka)

Piątek 30.09.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, jajka), owoc
Krupnik (seler, jęczmień)
Ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z białej kapusty (pszenica, jaja, ryba, mleko)
Kompot
Rogalik maślany, mleko gotowane ( pszenica, mleko, jajka)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.