Menu 13.12.2021 – 17.12.2021


Poniedziałek 13.12.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, kiełkami, kawa Anatol na mleku (gluten, mleko)
Krupnik (seler, gluten)
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z makaronem, surówka z kapusty pekińskiej (gluten, seler, mleko, jaja)
Kompot
Koktajl bananowo-szpinakowy, bułeczka z masłem (gluten, mleko)

Wtorek 14.12.2021

Płatki kukurydziane na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółtym, ogórkiem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko, jaja)
Zupa pomidorowa z makaronem (seler, gluten, mleko, jaja)
Kotlet drobiowy z serem żółtym, ziemniaki, surówka z białej kapusty (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Budyń waniliowy, wafle ryżowe (gluten, mleko, jaja)

Środa 15.12.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, pomidor, ketchup, herbata z cytryną (gluten, mleko)
Zupa krem z ciecierzycy z grzankami (seler, gluten, mleko)
Risotto z sosem pomidorowym (gluten, mleko)
Kompot
Racuchy z jabłkami, mleko gotowane (gluten, jaja, mleko)

Czwartek 16.12.2021

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem i miodem, owoc (gluten, mleko)
Zupa wiejska z kaszą bulgur (seler, gluten)
Udko pieczone, ziemniaki, marchewka zasmażana z groszkiem (gluten)
Kompot
Ryż na mleku z musem truskawkowym, kompot (mleko)

Piątek 17.12.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z makreli wędzonej z jajkiem gotowanym, szczypiorkiem, ogórkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko, jaja, ryba)
Zupa jarzynowa (seler, gluten, mleko)
Makaron z serem ze skwareczkami, marchewka z jabłkiem (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Babka łaciatka, kakao (gluten, jaja, mleko)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.