Menu 20.12.2021 – 24.12.2021


Poniedziałek 20.12.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kakao naturalne na mleku (gluten, jaja, mleko)
Zupa ogórkowa (seler, gluten, mleko)
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, surówka kapusty pekińskiej (gluten, seler)
Kompot
Jogurt owocowy, chałka z masłem (gluten, mleko, jaja)

Wtorek 21.12.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Barszcz czerwony (seler, gluten, mleko)
Pierogi z serem z jogurtem naturalnym, marchewka do chrupania (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Babka łaciatka, kakao (mleko, gluten, jaja)

Środa 22.12.2021

Płatki ryżowe na mleku, bułeczka z masłem i miodem, herbata z cytryną (gluten, mleko)
Zupa koperkowa z ryżem (seler, gluten)
Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na gorąco (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Koktajl truskawkowo-bananowy, bułeczka z masłem (gluten, mleko)

Czwartek 23.12.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa pieczarkowa (seler mleko, gluten)
Spaghetti z sosem bolońskim, ogórek kiszony (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Pierniczki, mleko gotowane (gluten, mleko, jaja)

Piątek 24.12.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa fasolowa (seler, gluten )
Ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (gluten, jaja, ryba)
Kompot
Kasza manna na mleku z sokiem malinowym, biszkopty (gluten, mleko, jaja)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.