Menu 19.02.2024 – 23.02.2024


Poniedziałek 19.02.2024

Płatki ryżowe na mleku, kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, dżem, serek topiony (pszenica, mleko)
Zupa brokułowa (seler, mleko)
Naleśniki z dżemem i serem, słodka śmietanka (pszenica, jajka, mleko)
Kompot
Drożdżówka, herbatka owocowa (pszenica, jajka, mleko)

Wtorek 20.02.2024

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, wędlina, ser żółty, pomidor, szczypiorek, kawa Anatol na mleku (pszenica, mleko, pomidor)
Krupnik z koperkiem (seler)
Schab pieczony w sosie pieczarkowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej (pszenica)
Kompot
Ciasteczka owsiane, owoc (pszenica)

Środa 21.02.2024

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, jajko gotowane, pasztecik drobiowy, pomidor, herbatka z cytrynką (pszenica, jajka, pomidor)
Rosół z makaronem (seler)
Udko z kurczaka zapiekane z ryżem, marchewka z chrzanem (pszenica)
Kompot
Budyń śmietankowy, ciasteczko “Lubiś” (pszenica, mleko)

Czwartek 22.02.2024

Kaszka manna na mleku z sokiem malinowym, kanapeczki z pieczywa mieszanego z masłem, miód (mleko, pszenica)
Zupa jarzynowa (seler, mleko)
Paluch z mięsa mielonego, ziemniaki, buraczka na zimno (pszenica, jajka)
Kompot
Babka piaskowa, soczek ze słomką (pszenica, mleko)

Piątek 23.02.2024

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, pasta rybna, papryka, herbatka z cytrynką (pszenica, mleko, pomidor, ryba)
Zupa porowa (seler, mleko)
Kluski śląskie z cebulką, surówka z białej kapusty (pszenica, jajka)
Kompot
Jogurt owocowy, herbatniczki (pszenica)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.