Menu 03.07.2023 – 07.07.2023


Poniedziałek 03.07.2023

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, paróweczki na gorąco, pomidor, ketchup, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, pomidor)
Zupa ogórkowa (mleko, seler)
Pierogi z serem ze skwareczkami i śmietanką (pszenica, mleko, jaja)
Kompot
Jogurt owocowy, chrupki kukurydziane (pszenica, mleko)

Wtorek 04.07.2023

Kanapeczki z pieczywa mieszanego z masłem, dżemem, miodem, kakao na mleku (pszenica, żyto, mleko)
Zupa wiejska z lanymi kluseczkami (seler, jaja, pszenica)
Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, pomidor z cebulką (jaja, pszenica, pomidor)
Kompot
Płatki owsiane na mleku, podpłomyki bez cukru (mleko, jaja, pszenica)

Środa 05.07.2023

Kasza manna na mleku, kanapeczka z masłem, serem żółtym, pieczywo mieszane (mleko, pszenica, żyto)
Zupa jarzynowa (seler, mleko)
Kotlet schabowy w złocistej panierce, ziemniaki, surówka z kapusty białej ze śmietaną i koperkiem (mleko, jaja, pszenica)
Kompot
Bułeczka maślana, owoc (mleko, pszenica)

Czwartek 06.07.2023

Kanapeczka z masłem, wędlina, ser żółty, pomidor, ogórek, pieczywo mieszane, herbata z cytrynką (pszenica, żyto, pomidor)
Żurek z jajkiem i kiełbaską (seler, pszenica, mleko, jaja)
Kurczak w sosie brokułowo-beszamelowym z makaronem (seler, pszenica, jaja, mleko)
Kompot
Kisiel owocowy, herbatniki pełnoziarniste (pszenica, żyto)

Piątek 07.07.2023

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem (pszenica, mleko, żyto)
Barszcz botwinkowy (mleko, seler)
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (pszenica, jaja, ryba)
Kompot
Batonik twarożkowy, owoc (mleko, jaja)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.