Menu 19.06.2023 – 23.06.2023


Poniedziałek 19.06.2023

Kanapeczki z pieczywa mieszanego z masłem, serkiem topionym, pomidorem i szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, pomidor)
Zupa ogórkowa (mleko, seler)
Racuszki drożdżowe z cukrem pudrem i dżemem (pszenica, mleko, jaja)
Kompot
Płatki owsiane na mleku, chrupki kukurydziane (pszenica, jaja, mleko)

Wtorek 20.06.2023

Kanapeczki z pieczywa mieszanego z masłem, dżemem, miodem, kakao na mleku (pszenica, żyto, mleko)
Rosół z makaronem seler, jaja, pszenica)
Filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej (jaja, pszenica)
Kompot
Muffinka, owoc (mleko, jaja)

Środa 21.06.2023

Kasza manna na mleku, kanapeczka z masłem, serem żółtym, chleb mieszany (mleko, pszenica, żyto)
Krupniczek z kaszy jęczmiennej (seler, pszenica)
Kurczak w sosie warzywnym z makaronem (seler, pszenica, jaja)
Kompot
Ciasteczko „lubiś”, kakao na mleku (mleko, pszenica)

Czwartek 22.06.2023

Kanapeczka z masłem, polędwiczką z indyka, sałata, pomidor, pieczywo mieszane, herbata z cytrynką (pszenica, żyto, pomidor)
Zupa fasolowa (pszenica, seler)
Gołąbki z sosem pomidorowym (jaja, pszenica)
Kompot
Budyń waniliowy, herbatniki pełnoziarniste (mleko, pszenica, żyto)

Piątek 23.06.2023

Kanapeczka z pieczywa mieszanego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kawa Anatol na mleku (pszenica, mleko, żyto, jaja, pomidor)
Zupa marchewkowa z makaronem (jaja, seler)
Naleśniki z twarożkiem lub dżemem owocowym (pszenica, mleko, jaja)
Kompot
Jogurt owocowy, ciasteczko zbożowe (mleko, pszenica, żyto)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.