Menu 24.04.2023 – 28.04.2023


Poniedziałek 24.04.2023

Kanapeczka z masłem, serkiem topionym wędliną, rzodkiewką, chleba mieszany, herbatka owocowa (mleko, pszenica, żyto)
Zupa ziemniaczana z zielonym groszkiem (seler, pszenica)
Spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym-bolognese, suróweczka z białej kapusty (pszenica, seler, mleko)
Kompot
Drożdżówka, owoc (pszenica)

Wtorek 25.04.2023

Jajecznica na masełku, chleb mieszany, masło, ser żółtym, kawa Anatol (jaja, mleko, pszenica, żyto)
Zupa koperkowa (mleko, pszenica, seler)
Kasza jęczmienna, pulpet w sosie pieczeniowym, sałatka z buraczków (pszenica, jaja, seler)
Kompot
Kisiel owocowy, biszkopty (pszenica)

Środa 26.04.2023

Bułeczka z masłem, dżemem, miodem, kakao (mleko, pszenica)
Rosół z makaronem (seler, pszenica, jaja)
Ziemniaki, kotlecik schabowy w panierce, suróweczka z marchewki (jaja, pszenica)
Kompot
Kasza manna na mleku, chrupki kukurydziane (mleko)

Czwartek 27.04.2023

Paróweczka z drobiu na gorąco, ketchup, chleb mieszany, masło, herbatka owocowa (mleko, pszenica, żyto)
Zupa pomidorowa z ryżem (mleko, seler)
Ziemniaki, potrawka z kurczaka, suróweczka z czerwonej kapusty (pszenica, mleko)
Kompot
Mufinka, owoc (pszenica)

Piątek 28.04.2023

Pasta rybna, chleb mieszany, masło, pomidor, herbata czarna (ryba, pszenica, żyto, mleko)
Zupa grochowa (seler, pszenica)
Pierogi z serem i ziemniakami ze skwareczkami, ogórek (pszenica, mleko)
Kompot
Jogurt owocowy swojej roboty, ciastka zbożowe (mleko, truskawka)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.