Menu 09.05.2022 – 13.05.2022


Poniedziałek 09.05.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa krem z ciecierzycy (seler, gluten, mleko)
Mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty z olejem (gluten, mleko, seler)
Kompot
Jogurt owocowy, chałka z masłem (gluten, mleko, jajka)

Wtorek 10.05.2022

Zacierka na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z ciecierzycy, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną (gluten, mleko)
Zupa wiejska z lanymi kluskami (seler, gluten, jaja)
Filet z kurczaka, ziemniaki, marchewka z porem (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Przysmak Fiony, bułeczka z masłem (gluten, jaja, mleko)

Środa 11.05.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, pomidor, ketchup, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko)
Żurek z jajkiem (seler, gluten, mleko, jaja)
Ryż na mleku z musem truskawkowym (gluten, mleko)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajkiem gotowanym, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao (gluten, mleko, jaja)

Czwartek 12.05.2022

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem, dżemem, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko)
Zupa pieczarkowa (seler, gluten, mleko)
Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty (gluten, mleko, seler)
Kompot
Galaretka owocowa, drożdżówka z serem (gluten, mleko, jaja))

Piątek 13.05.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kiełkami, kakao naturalne na mleku (gluten, mleko)
Zupa fasolowa (seler, gluten)
Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (gluten, jaja, ryba)
Kompot
Kasza manna z sokiem malinowym, biszkopty (mleko, jaja, gluten)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.