Menu 24.05.2021 – 28.05.2021


Poniedziałek 24.05.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kakao naturalne na mleku, owoc (gluten, jaja, mleko)
Zupa krem marchewkowy z grzankami (seler, gluten, mleko)
Spaghetti z sosem bolońskim, surówka z rzepy (gluten, seler, jaja, mleko)
Kompot
Jogurt owocowy, chałka z masłem (gluten, mleko, jaja)

Wtorek 25.05.2021

Kluski lane na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z zielonego groszku, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną (gluten, jaja, mleko)
Rosół z makaronem (seler, gluten, jaja)
Kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki po żydowsku (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Owsianka z owocami, podpłomyki bez cukru (gluten, mleko)

Środa 26.05.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, pomidor, ketchup, herbata z cytryną (gluten, mleko)
Barszcz ukraiński (seler, mleko, gluten)
Pierogi z serem z jogurtem naturalnym, marchewka do chrupania (jaja, gluten, mleko)
Kompot
Koktajl truskawkowo-bananowy, bułeczka z masłem (gluten, mleko)

Czwartek 27.05.2021

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem i miodem, owoc (gluten, mleko)
Żurek z jajkiem (seler, mleko, jaja, gluten)
Indyk pieczony w sosie własnym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty (gluten, mleko)
Kompot
Kanapeczka z masłem, szynką, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, kawa Anatol na mleku (gluten, mleko)

Piątek 28.05.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kiełkami rzodkiewki, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa fasolowa (seler, gluten)
Ryba panierowane, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (gluten, jaja, ryba)
Kompot
Ryż na mleku z truskawkami, kompot (mleko, gluten)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.