Menu 04.05.2023 – 05.05.2023


Czwartek 04.05.2023

Kanapeczki z masłem, wędliną, serkiem topionym, pomidorem, chleb mieszany, herbatka owocowa (mleko, pszenica, żyto)
Zupa pomidorowa z ryżem (mleko, seler)
Pierogi z serem i ziemniakami ze skwareczkami, marchewka do chrupania (mleko, pszenica, jaja)
Kompot
Drożdżówka, owoc (pszenica)

Piątek 05.05.2023

Bułeczka z masłem, dżemem, miodem, kakao (pszenica, mleko)
Żurek z jajeczkiem (mleko, jaja, seler)
Ziemniaki, ryba, suróweczka z kiszonej kapusty (ryba, jaja, pszenica)
Kompot
Jogurt owocowy swojej roboty, ciasteczka owsiane (mleko)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.