Menu 17.04.2023 – 21.04.2023


Poniedziałek 17.04.2023

Kanapeczki z masłem, kiełbasą krakowską, serem żółtym, chleb mieszany, herbatka owocowa (mleko, pszenica, żyto)
Zupa jarzynowa (mleko, pszenica, seler)
Kasza gryczana, gulasz mięsny, suróweczka z kiszonej kapusty (seler, pszenica)
Kompot
Płatki owsiane na mleku, chrupki kukurydziane (mleko)

Wtorek 18.04.2023

Płatku kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem, miodem, dżemem (mleko, pszenica)
Zupa szczawiowa z ryżem (mleko, seler)
Ziemniaki, kotlecik mielony, buraczki zasmażane (jaj, mleko, pszenica)
Kompot
Budyń, ciastka owsiane (mleko)

Środa 19.04.2023

Kanapeczka z masłem, pasztetem, ogórkiem, chleb mieszany, kawa Anatol (mleko, pszenica, żyto)
Zupa fasolowa (pszenica, seler)
Ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym z warzywami (seler, pszenica, mleko)
Kompot
Drożdżówka, owoc (pszenica)

Czwartek 20.04.2023

Kanapeczka z masłem, polędwiczką z indyka, pomidor, chleb mieszany, herbata czarne (mleko, pszenica, żyto, pomidor)
Zupa ogórkowa (mleko, seler)
Kluski śląskie ze skwareczkami, marchewka do chrupania (jaja, pszenica)
Kompot
Pizza

Piątek 21.04.2023

Pasta jajeczna, chleb mieszany, masło, rzodkiewka, herbatka owocowa (jaja, mleko, pszenica, żyto)
Zupa meksykańska (pszenica, seler)
Ziemniaki, ryba, suróweczka z czerwonej kapusty (ryba, jaja)
Kompot
Batonik twarogowy, owoc (mleko)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.