Menu 03.04.2023 – 07.04.2023


Poniedziałek 03.04.2023

Kanapeczki z masłem, serem żółtym, szczypiorkiem, rzodkiewką, chleb mieszany, herbatka owocowa (mleko, pszenica, żyto)
Zupa pomidorowa z makaronem (pszenica, seler, mleko)
Kasza gryczana, gulasz mięsny, suróweczka z białej kapusty (seler, pszenica)
Kompot
Drożdżówka, owoc (pszenica, mleko, jaja)

Wtorek 04.04.2023

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem, miodem, dżemem (mleko, pszenica)
Zupa ogórkowa (mleko, seler, pszenica)
Ziemniaki, pulpecik w sosie pieczeniowym, suróweczka z buraczków (jaja, pszenica, seler)
Kompot
Budyń, biszkopty (mleko, pszenica)

Środa 05.04.2023

Kanapeczka z masłem, kiełbasą krakowską, ogórkiem kiszonym, herbatka czarna (pszenica, żyto, mleko)
Krupniczek z kaszą jęczmienną (seler)
Kluski śląskie ze skwareczkami, marchewka do chrupania (jaja, pszenica)
Kompot
Jogurt z owocami swojej roboty, ciastka zbożowe (mleko, pszenica, truskawka)

Czwartek 06.04.2023

Jajecznica na masełku, kanapeczka z masłem, chleb mieszany, kawa Anatol na mleku (jaja, mleko, pszenica, żyto)
Zupa rosołowa z zacierką (pszenica, jaja, seler)
Ryż, filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami (seler, pszenica, mleko)
Kompot
Batonik twarogowy, owoc (mleko)

Piątek 07.04.2023

Pasta twarogowa z rzodkiewką, kanapeczka z masłem, chleb mieszany, herbatka owocowa (mleko, pszenica)
Barszcz czerwony bez śmietany (seler)
Ziemniaki, ryba, suróweczka z kiszonej kapusty (ryba, jaja, pszenica)
Kompot
Kisiel owocowy, pieczywo chrupki pszenne (pszenica)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.