Menu 20.03.2023 – 24.03.2023


Poniedziałek 20.03.2023

Herbatka owocowa, kanapeczki z chlebem mieszanym i razowym z masłem, wędliną, serem i szczypiorkiem (pszenica, żyto, mleko)
Zupa ogórkowa (mleko, seler)
kasza gryczana, gulasz mięsny, surówka z białej kapusty (pszenica, seler)
Kompot
Ryż na mleku, ciasteczka owsiane (mleko)

Wtorek 21.03.2023

Kana Anatol na mleku, kanapeczka z chlebem mieszanym lub razowym z masłem i twarożkiem, rzodkiewką (pszenica, żyto, mleko)
Zupa Pomidorowa z makaronem (seler, mleko, jaja)
ziemniaki, kotlet mielony, buraczki zasmażane (jaja, pszenica)
Kompot
Drożdżówka, owoc (pszenica)

Środa 22.03.2023

Herbatka owocowa, kanapeczki z z chlebem mieszanym i razowym z jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem (pszenica, żyto, jaja)
Krupniczek ryżowy (seler)
Kluski śląskie ze skwareczkami, marchewka (jaja, pszenica)
Kompot
Budyń waniliowy, biszkopciki (mleko, pszenica)

Czwartek 23.03.2023

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem, dżemem (pszenica, mleko)
Zupa koperkowa (pszenica, mleko)
Ziemniaki, filecik z kurczaka w sosie śmietanowym surówka z czerwonej kapusty (pszenica, mleko)
Kompot
Chrupki kukurydziane, owoc

Piątek 24.03.2023

Herbatka czarna z cytryną, kanapeczki z chlebem mieszanym, pasta z tuńczyka, szczypiorek (pszenica, ryba, mleko)
Żurek z jajkiem (pszenica, mleko, jaja)
Makaron z serem białym ze skwareczkami, jabłko (pszenica, jaja, mleko)
Kompot
Pizza (pszenica, jaja)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.