Menu 13.03.2023 – 17.03.2023


Poniedziałek 13.03.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, szynką, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko),
Zupa ogórkowa (seler, pszenica, mleko), mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty z olejem (mleko, pszenica, seler),
Kompot
Budyń waniliowym, chrupki kukurydziane, (pszenica, mleko, jajka, soja),

Wtorek 14.03.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko, jajka), owoc,
Rosół z makaronem (seler, jajka, pszenica), kotlet drobiowy z serem żółtym, ziemniaki, marchewka z porem (jajka, pszenica, mleko)
Kompot
Koktajl truskawkowo-bananowy, ciasteczka owsiane, (pszenica, owies, jajka, mleko),

Środa 15.03.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, polędwicą, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko), owoc,
Żurek z jajkiem (seler, pszenica, jajka), risotto z sosem pomidorowym (pszenica, mleko)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, pastą z ciecierzycy, pomidorem, szczypiorkiem, herbata (pszenica, żyto, mleko)

Czwartek 16.03.2023

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem twarożkiem naturalnym, dżemem, ( owies, pszenica, mleko),
Zupa krem marchewkowy (seler, mleko, pszenica), nugetsy z kurczaka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem, (jajka, pszenica, seler),
Kompot
Przysmak Fiony, herbatniki pełnoziarniste, (pszenica, soja, mleko),

Piątek 17.03.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z makreli wędzonej z jajkiem, ogórkiem kiszonym, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko), owoc
Barszcz ukraiński (seler, pszenica, mleko), pierogi z serem z jogurtem naturalnym, marchewka do chrupania, (pszenica, mleko, jajka)
Kompot
Drożdżówka, kakao (pszenica, jajka, mleko),

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.