Menu 23.01.2023 – 27.01.2023


Poniedziałek 23.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, szynką, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko),
Zupa krem marchewkowy (seler, pszenica, mleko),
kurczak w sosie szpinakowo -beszamelowym z makaronem, (mleko, jajka, pszenica, seler)
Kompot
Koktajl truskawkowo-bananowy, biszkopty, (pszenica, jajka, mleko),

Wtorek 24.01.2023

Zacieka na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z zielonego groszku, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko, jajka),
Zupa koperkowa z ryżem, (seler),
filet z kurczaka, ziemniaki, marchewka z chrzanem (jajka, pszenica, mleko)
Kompot
Owsianka z bananami, podpłomyki bez cukru, (owies, mleko),

Środa 25.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, keczup, pomidor, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko, soja), owoc
Zupa Shreka z grzankami (seler, pszenica, mleko),
naleśniki z serem z musem truskawkowym, (pszenica, mleko, jajka)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółtym, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao (pszenica, żyto, mleko, jajka)

Czwartek 26.01.2023

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem i miodem, (pszenica, mleko, jajka),
Żurek z jajkiem (seler, pszenica, jajka, mleko),
pulpety z indyka sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty, (mleko, jajka, pszenica, seler),
Kompot
Ryż na mleku z jabłkami, kompot, (mleko),

Piątek 27.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, jajka), owoc
Krupnik (seler, jęczmień),
ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (pszenica, jaja, ryba)
Kompot
Kisiel owocowy, drożdzówka,( szenica, jajka, mleko),

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.