Menu 09.01.2023 – 13.01.2023


Poniedziałek 09.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, szynką, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko),
Zupa z zielonego groszku (seler, pszenica),
mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, (mleko, pszenica, seler),
Kompot
Owsianka z bananami, wafle ryżowe, (owies, mleko),

Wtorek 10.01.2023

Płatki ryżowe na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z ciecierzycy, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko), owoc
Zupa wiejska z lanymi kluskami, (seler, jajka, pszenica),
kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki na gorąco (jajka, pszenica, mleko)
Kompot
Kisiel owocowy, ciasto marchewkowe,(pszenica, jajka, mleko),

Środa 11.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, keczup, pomidor, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko, soja), owoc
Zupa Shreka z grzankami (seler, pszenica, mleko),
kluski śląskie z serem i boczkiem, marchewka z jabłkiem (pszenica, mleko, jajka)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółtym, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao (pszenica, żyto, mleko, jajka)

Czwartek 12.01.2023

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem i miodem, (pszenica, mleko, jajka),
Zupa pomidorowa z makaronem (seler, pszenica, mleko),
udko pieczone, ziemniaki, surówka z białej kapusty, ( mleko),
Kompot
Ryż na mleku z jabłkami, kompot, (mleko)

Piątek 13.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, jajka), owoc
Zupa fasolowa (seler, pszenica),
ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (pszenica, jaja, ryba)
Kompot
Budyń waniliowy, herbatniki pełnoziarniste (pszenica, mleko, jajka),

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.