Menu 02.01.2023 – 05.01.2023


Poniedziałek 02.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, ( pszenica, żyto, mleko),
Zupa jarzynowa (seler, pszenica, mleko),
makaron z serem ze skwareczkami, marchewka z jabłkiem, (mleko, pszenica, jajka),
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, pastą z zielonego groszku, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko),

Wtorek 03.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko, jajka),
Rosół z makaronem (seler, pszenica, jajka),
nugetsy z kurczaka, frytki, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem (jajka)
Kompot
Przysmak Fiony, podpłomyki bez cukru, (pszenica, mleko, jajka),

Środa 04.01.2023

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem twarożkiem naturalnym, dżemem, (owies, pszenica, mleko), owoc,
Zupa krem z ciecierzycy (seler, mleko, pszenica)
kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na gorąco, (pszenica, mleko, jajka),
Kompot
Budyń waniliowy, herbatniki pełnoziarniste, (pszenica, mleko, jajka),

Czwartek 05.01.2023

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, szynka, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko),
owoc,
Barszcz ukraiński (seler, mleko, pszenica),
pierogi z serem z jogurtem naturalnym, marchewka do chrupania, (pszenica, mleko, jajka),
Kompot
Racuchy, kisiel (pszenica, mleko, jajka),

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.