Menu 27.12.2022 – 30.12.2022


Wtorek 27.12.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, szynką, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko), owoc
Zupa krem marchewkowy, (seler, mleko, pszenica),
ryż na mleku zapiekany z jabłkami, bita śmietana ( mleko)
Kompot
Jogurt owocowy, biszkopty, (pszenica, mleko, jajka),

Środa 28.12.2022

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem i miodem, (pszenica, mleko, jajka),
Zupa wiejska z lanymi kluskami (seler, pszenica, jajka),
filet z kurczaka, ziemniaki, marchewka z porem (pszenica, mleko, jajka)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółtym, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao (pszenica, żyto, mleko, jajka)

Czwartek 29.12.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, keczup, pomidor, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko, soja), owoc
Zupa ogórkowa (seler, pszenica, mleko),
naleśniki z serem z musem truskawkowym, (jajka, pszenica, mleko),
Kompot
Kasza manna na mleku, sok malinowy, wafle kukurydziane, (mleko),

Piątek 30.12.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, jajka),
Krupnik (seler, pszenica, jęczmień),
ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (pszenica, jaja, ryba)
Kompot
Owsianka z bananami, podpłomyki bez cukru (owies, pszenica, mleko),

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.