Menu 12.12.2022 – 16.12.2022


Poniedziałek 12.12.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, szynką, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko)
Zupa ogórkowa (seler, pszenica, mleko)
Mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym, kasza jęczmienna, ogórek kiszony (mleko, seler, pszenica)
Kompot
Owsianka z bananami, podpłomyki bez cukru (owies, mleko, pszenica)

Wtorek 13.12.2022

Kluski lane na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z ciecierzycy, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko), owoc
Zupa koperkowa z ryżem (seler)
Kotlet drobiowy z serem żółtym, ziemniaki, surówka z białej kapusty ze śmietaną (pszenica, jajka, mleko)
Kompot
Racuchy, mleko gotowane, (pszenica, jajka, mleko)

Środa 14.12.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, keczup, pomidor, herbata z cytryną, (pszenica, żyto, mleko, soja), owoc
Zupa krem z dyni z grzankami (seler, pszenica, mleko),
Kopytka z serem i boczkiem, marchewka z jabłkiem (pszenica, mleko, jajka)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółtym, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao (pszenica, żyto, mleko, jajka)

Czwartek 15.12.2022

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem i miodem, (pszenica, mleko, jajka),
Zupa pomidorowa z makaronem (seler, pszenica, jajka, mleko),
Kurczak pieczony z warzywami, ryż, kalafior i brokuł na parze,
Kompot
Ryż na mleku z jabłkami, kompot, (mleko),

Piątek 16.12.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku (pszenica, żyto, mleko, jajka), owoc
Zupa fasolowa (seler, pszenica)
Ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (pszenica, jaja, ryba)
Kompot
Ciasto marchewkowe, herbata z cytryną (pszenica, jajka)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.