Menu 20.06.2022 – 24.06.2022


Poniedziałek 20.06.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Żurek z jajkiem (seler, gluten, mleko, jaja)
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, surówka z kapusty z olejem (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Budyń waniliowy, herbatniki pełnoziarniste (gluten, mleko, jaja)

Wtorek 21.06.2022

Płatki ryżowe na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółtym, ogórkiem, szczypiorkiem, herbata z cytryną (gluten, mleko, jaja)
Zupa wiejska z lanymi kluskami (seler, gluten, jaja)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Truskawki z jogurtem naturalnym, bułeczka z masłem (gluten, jaja, mleko)

Środa 22.06.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa jarzynowa (seler, gluten, mleko)
Pierogi z serem z jogurtem naturalnym (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Racuchy z jabłkami, kakao (gluten, mleko, jaja)

Czwartek 23.06.2022

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem i miodem (gluten, mleko)
Zupa pomidorowa z makaronem (seler, gluten, mleko, jaja)
Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki, surówka z białej kapusty (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Ryż na mleku z jabłkami, kompot (gluten, mleko)

Piątek 24.06.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kakao naturalne na mleku, owoc (gluten, mleko)
Krupnik (seler, gluten)
Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (ryba, jaja, gluten)
Kompot
Ciasto z owocami, jogurt (mleko, jaja, gluten)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.