Menu 11.04.2022 – 15.04.2022


Poniedziałek 11.04.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Żurek z jajkiem (seler, gluten, mleko, jaja)
Kurczak w sosie śmietanowo ziołowym, makaron, surówka z kapusty pekińskiej z olejem (gluten, mleko)
Kompot
Jogurt owocowy, chałka z masłem (gluten, mleko, jaja)

Wtorek 12.04.2022

Płatki ryżowe na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z ciecierzycy, pomidorem, kiełkami, herbata z cytryną (gluten, mleko)
Zupa wiejska z lanymi kluskami (seler, gluten, jaja)
Kotlet drobiowy z serem żółtym, ziemniaki, surówka z białej kapusty (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Przysmak Fiony, bułeczka z masłem (gluten, mleko, jaja)

Środa 13.04.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, pomidor, ketchup, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko)
Zupa jarzynowa (seler, gluten, mleko)
Pierogi z serem z jogurtem naturalnym, marchewka do chrupania (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajkiem gotowanym, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao (gluten, mleko, jaja)

Czwartek 14.04.2022

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem, dżemem, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko)
Zupa krem marchewkowy (seler, gluten, mleko)
Gyros, frytki, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem (gluten)
Kompot
Budyń waniliowy, herbatniki pełnoziarniste (gluten, jaja, mleko)

Piątek 15.04.2022

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kiełkami, kakao naturalne na mleku (gluten, mleko)
Krupnik (seler, gluten)
Ryba w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (gluten, jaja, ryba)
Kompot
Ryż na mleku z jabłkami, kompot (mleko)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.