Menu 18.10.2021 – 22.10.2021


Poniedziałek 18.10.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, szczypiorkiem, pomidorem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Krupnik (seler, gluten)
Spaghetti z sosem bolońskim, ogórek kiszony (gluten, mleko, jaja, seler)
Kompot
Serek homogenizowany, chrupki kukurydziane (gluten, mleko)

Wtorek 19.10.2021

Zacierka na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego z masłem, pastą z ciecierzycy, pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem, herbata z cytryną (gluten, mleko, jaja)
Zupa wiejska z lanymi kluskami (seler, gluten, jaja)
Gyros, frytki, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem (gluten)
Kompot
Koktajl truskawkowo-bananowy, bułeczka z masłem (gluten, mleko, jaja)

Środa 20.10.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa krem z dyni z grzankami (seler, mleko, gluten)
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, surówka z białej kapusty (gluten, mleko, seler)
Kompot
Kasza manna z sokiem malinowym, podpłomyki bez cukru (gluten, mleko)

Czwartek 21.10.2021

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem, twarożkiem naturalnym, dżemem, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko)
Żurek z jajkiem (seler, jaja, gluten)
Bitki z szynki w sosie własnym, ziemniaki, buraczki po żydowsku (gluten, seler)
Kompot
Racuszki z jabłkami, kakao (gluten, jaja, mleko)

Piątek 22.10.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z makreli wędzonej z jajkiem gotowanym, szczypiorkiem, ogórkiem, kawa Anatol na mleku (gluten, mleko, jaja, ryba)
Barszcz ukraiński (seler, gluten, mleko)
Kopytka z serem i boczkiem, marchewka z jabłkiem (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Przysmak Fiony, wafle ryżowe (gluten, mleko)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.