Menu 22.02.2021-26.02.2021 Przedszkole


Poniedziałek 22.02.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, kawa Anatol na mleku (gluten, mleko)
Zupa krem z ciecierzycy z grzankami (seler, mleko, gluten)
Makaron z serem ze skwareczkami, marchewka do chrupania (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Przysmak Fiony, podpłomyki bez cukru (mleko, gluten, jaja)

Wtorek 23.02.2021

Płatki ryżowe na mleku, bułeczka z masłem, serkiem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko, jaja)
Zupa koperkowa z ryżem (seler)
Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na gorąco (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Serek homogenizowany, chrupki kukurydziane (mleko, gluten)

Środa 24.02.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kakao naturalne na mleku, owoc (gluten, mleko, jaja)
Zupa krem z kalafiora z grzankami (seler, gluten, mleko)
Pizza z szynką i warzywami (jaja, gluten, mleko)
Kompot
Kasza manna na mleku z sokiem malinowym, wafle ryżowe, kompot (mleko, gluten)

Czwartek 25.02.2021

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem, twarożkiem naturalnym, dżemem, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko, jaja)
Żurek z jajkiem (seler, gluten, jaja, mleko)
Gołąbki z sosem pomidorowym (gluten, mleko)
Kompot
Obwarzanki, mleko gotowane (mleko, jaja, gluten)

Piątek 26.02.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z makreli wędzonej z jajkiem gotowanym, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao naturalne na mleku (gluten, mleko, jaja, ryba)
Barszcz ukraiński (seler, gluten, mleko)
Kopytka z serem i boczkiem, marchewka z jabłkiem (gluten, jaja, mleko)
Kompot
Koktajl bananowo-truskawkowy, herbatniki pełnoziarniste (mleko, gluten)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.