Menu 18.01.2021 – 22.01.2021


Poniedziałek 18.01.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa krem z ciecierzycy (seler, gluten, mleko)
Spaghetti z sosem bolońskim, ogórek kiszony (gluten, mleko, jaja, seler)
Kompot
Jogurt owocowy, chałka masłem (gluten, mleko, jajka)

Wtorek 19.01.2021

Kluski lane na mleku, kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z ciecierzycy, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną (gluten, mleko, jaja)
Rosół z makaronem (seler, gluten, jajka)
Kotlet drobiowy z serem żółtym, ziemniaki, marchewka z porem (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Koktajl bananowo-truskawkowy, herbatniki pełnoziarniste (gluten, mleko)

Środa 20.01.2021

Kanapeczka chleba mieszanego i razowego z masłem, parówki na gorąco, pomidor, ketchup, herbata z cytryną, owoc (gluten, jaja, mleko)
Zupa pieczarkowa (seler, mleko, gluten)
Gołąbki z sosem pomidorowym (seler, mleko, gluten)
Kompot
Obwarzanki, mleko gotowane (mleko, gluten, jaja)

Czwartek 21.01.2021

Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z masłem i miodem (gluten, mleko, jaja)
Zupa jarzynowa (seler, gluten, mleko)
Kluski śląskie z serem i boczkiem, marchewka jabłkiem (gluten, mleko, jaja)
Kompot
Owsianka z owocami i jogurtem naturalnym, podpłomyki be cukru (mleko, gluten)

Piątek 22.01.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem, kakao naturalne na mleku, owoc (gluten, mleko)
Krupnik (seler, gluten)
Kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (gluten, jaja, mleko, ryba)
Kompot
Ciastko marchewkowe, mleko gotowane (mleko, gluten, jaja)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.