Menu 11.01.2021 – 15.01.2021


Poniedziałek 11.01.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, kawa Anatol na mleku, owoc (gluten, mleko)
Zupa fasolowa (seler, gluten)
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, ogórek kiszony (gluten, mleko, seler)
Kompot
Serek homogenizowany, chrupki kukurydziane (mleko, gluten)

Wtorek 12.01.2021

Zacierka na mleku, bułeczka z masłem, pastą z zielonego groszku, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc (gluten, mleko, jajka)
Zupa wiejska z lanymi kluskami (seler, gluten, jajka)
Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na gorąco (gluten, mleko, jajka)
Kompot
Kasza manna na mleku z sokiem malinowym, ciasteczka owsiane (mleko, gluten, jajka)

Środa 13.01.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, wędliną, serkiem żółtym, ogórkiem, pomidorem, kawa Anatol na mleku (gluten, mleko)
Zupa ogórkowa (seler, gluten, mleko)
Pierogi z serem i jogurtem naturalnym, marchewka do chrupania (jajka, gluten, mleko)
Kompot
Drożdżówka z jabłkiem, kompot (mleko, gluten, jajka)

Czwartek 14.01.2021

Płatki owsiane na mleku, bułeczka z masłem, twarożkiem naturalnym, dżemem (gluten, mleko, jajka)
Zupa pomidorowa z makaronem (seler, gluten, jajka)
Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki, surówka z kapusty (gluten, mleko)
Kompot
Przysmak Fiony, wafle kukurydziane (mleko, gluten)

Piątek 15.01.2021

Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z makreli wędzonej z jajkiem gotowanym, ogórkiem, szczypiorkiem, kakao naturalne na mleku, owoc (gluten, mleko, ryba)
Barszcz ukraiński (seler, gluten, mleko)
Kopytka z serem i boczkiem, marchewka z jabłkiem (gluten, jaja mleko)
Kompot
Budyń śmietankowy, herbatniki pełnoziarniste (jajka, gluten, mleko)

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują w produktach użytych do przygotowania posiłów.

Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.